SLD Lewica Razem – silny samorząd, demokratyczna Polska

Samorządy nastawione na edukację i zdrowie swoich mieszkańców, a także zwiększenie puli darmowych usług publicznych, które samorządy będą oferować zarówno dzieciom, jak i dorosłym – to priorytety programu SLD w zbliżających się wyborach samorządowych. Krajowa Konwencja Sojuszu podjęła również decyzję, iż partia na poziomie Sejmików Wojewódzkich pójdzie pod szyldem SLD Lewica Razem, natomiast na poziomie powiatów i gmin o formule startu zadecydują lokalne struktury Sojuszu.

- Sojusz Lewicy Demokratycznej  jest partią potrzebną na polskiej scenie politycznej, reprezentujemy  sprawy ważne dla Polek i Polaków – rozpoczął swoje wystąpienia Włodzimierz Czarzasty, przewodniczący Sojuszu. - W sprawach socjalnych jest jeszcze bardzo wiele do zrobienia, ale nie w sposób populistyczny, trzeba wszystko policzyć, sprawdzić czy są na to pieniądze i je wprowadzać w życie. Pragniemy, aby najniższa emerytura i najniższa renta zostały powiązane z płacą minimalną zapowiedział Czarzasty. - Wszystko po to, aby przede wszystkim osoby starsze miały namiastkę godnego życia – dodał.

Czarzasty zapowiedział opodatkowanie kościoła. - Jeżeli wrócimy do Sejmu, a wrócimy do Sejmu będziemy renegocjowali konkordat. Jeżeli renegocjacje się nie udadzą, będziemy za tym, aby wypowiedzieć konkordat.

- Wprowadziliśmy Polskę do Unii Europejskiej i wciąż wierzymy, że to dobry projekt – przypomniał lider SLD. -  Jeżeli ktoś uważa, że w naszym kraju nic się nie zmieniło to albo jest głupi, albo jest z aparatu partyjnego PiS – podsumował.

- Dzisiaj Sojusz Lewicy Demokratycznej to 23 tysiące członków płacących składki, struktury w 340 powiatach i największe po Prawie i Sprawiedliwości wpływy ze składek członkowskich powiedział Marcin Kulasek, sekretarz generalny Sojuszu podczas wystąpienia podsumowującego pierwsze 2 lata kadencji obecnych władz partii. - Złośliwi powiedzą: członkowie, struktury i pieniądze są tylko na papierze. Ale ja i Włodzimierz Czarzasty przejechaliśmy prawie 170 tys. kilometrów, odwiedziliśmy wszystkie 16 rad wojewódzkich i ponad 160 organizacji powiatowych – podsumował Kulasek. - Struktury to ludzie, których znamy i których pracę widzieliśmy w ich gminach, powiatach i województwach! – podkreślił.

Samorząd terytorialny to niekwestionowany fundament demokracji  oraz wielki sukces polskich przemian ustrojowych – czytamy w preambule programu „Silny samorząd, demokratyczna Polska”. – Stanowczo sprzeciwiamy się centralizacji państwa!

Sojusz proponuje Polkom i Polakom zwiększenie puli darmowych usług publicznych, które są nastawione na edukację oraz zdrowie mieszkańców w każdym wieku.

- Darmowy żłobek i przedszkole, gabinet dentystyczny w każdej szkole, bezpłatne badania profilaktyczne i szczepienia, w szczegłoności przeciwko grypie i HPV, dla mieszkańców, finansowanie zabiegów in vitro, samorządowe programy zdrowotne obejmujące darmowe poradnictwo dotyczące zapobiegania ciąży oraz recepty na środki antykoncepcyjne, w tym pigułkę "dzień po" wystawiane przez nieoklazurowanych lekarzy. Będziemy wspierać podmioty lecznicze, w których przeprowadza się, zgodnie z przepisami, zabiegi przerywania ciąży;

- Wsparcie szkolnictwa zawodowego, lekcje etyki w każdej szkole, opieka dentystyczna w każdej placówce edukacyjnej;

- Monitoring jakości powietrza z obowiązkową publikacją informacji w BIP-ie, uchwała antysmogowa w każdym województwie, finansowanie wymiany starych pieców i kotłów.

- Karta Seniora dla osób, które ukończyły 60 rok życia, która pozwoli na zniżki na usługi zdrowotne, rekreacyjne, edukacyjne, czy też sportowe. Budowa osiedli wspomaganych oraz otwarcie w każdym szpitalu co najmniej jednego oddziału geriatrycznego;

- Darmowe przejazdy komunikacją publiczną przez osoby powyżej 60 lat oraz uczniów;

- Bony edukacyjne w wysokości 500 zł dla uczniów;

- Przeznaczenie 10% dochodów własnych gmin na remonty i budownictwo nowych mieszkań komunalnych;

- W każdym planie zagospodarowania przestrzennego min. 20% na tereny zielone;

- Usunięcie nazw ulic narzuconych przez wojewódów;

- Upamiętnienie polskiej lewicy w nazwach ulic, placów i obiektów użyteczności publicznej;

- Wsparcie dla trzeciego sektora w pisaniu wniosków o dofinansowanie zewnętrzne, udzielanie pomocy prawnej NGOs-om;

- Sprzyjanie równości płci, orientacji seksualnej, pochodzenia, rasy, lub wyznania: w sferze symbolicznej np. poprzez nowo nadawane nazwy ulic, patronaty honorowe i udział samorzadowców, w marszach równości, manifach i akcjach społecznych jak Czarny Protest.

- Szkolenie urzędników samorządowych w zakresie rozpoznawania problemów mniejszości, pisma urzędowe pisane językiem wrażliwym na równośc płci. Straże miejskie będą prowadziły rejestr zdarzeń o podłożu homofobicznym lub rasistowskim.

- Godna praca w samorządzie - dość śmieciówek w fimach zewnętrznych i min. 3000 zł brutto wynagrodzenia w firmach, które będą się ubiegały o realizację zamówień publicznych.

Całość programu znajdą Państwo -> tutaj

Krajowa Konwencja SLD udzieliła absolutorium Zarządowi Krajowemu partii, co oznacza, że połowa kadencji obecnych władz została oceniona pozytywnie.