Społeczny Komitet Lewicy 100-lecia Niepodległości

7 maja 2018 r. odbyło się inauguracyjne spotkanie Społecznego Komitetu Lewicy 100-lecia Niepodległości.

Komitet będzie organizował obchody 100-lecia niepodległości Polski, tak aby wkład lewicy w odbudowę państwowości naszego kraju, w walkę z niemieckim okupantem, odbudowę po wojennych zniszczeniach, czasy PRL oraz pokojową transformację ustrojową ocenić obiektywnie. W tym celu organizowane będą konferencje, komentowane będą niezgodności historyczne autorstwa obozu rządzącego, czy też zostanie odsłonięty pomnik Ignacego Daszyńskiego w Warszawie.

Aleksander Kwaśniewski, były prezydent RP został wybrany przewodniczącym Społecznego Komitetu Lewicy, na jego wniosek wybrano także sekretarzy Komitetu: Danutę Waniek i Krzysztofa Janika.

Szczegółowe informacje na temat bieżących prac komitetu można znaleźć pod adresem  - www.daszynski2018.pl