Budżet wyzwań

dodano 2013-12-17 06:05 w kategorii: Powiatowe

W najbliższą środę odbędzie się sesja Rady Miejskiej. Pomimo tego, że będzie to ostatnie spotkanie radnych w tym roku, sesja ta będzie jedną z najważniejszych. Radni pochylą się nad projektem budżetu na rok 2014, który będzie budżetem wyjątkowym!

W 2007 roku Dąbrowa rozpoczęła swój skok infrastrukturalny. Od tamtego czasu udało nam się prawie dziesięciokrotnie zwiększyć pulę środków przeznaczanych na inwestycje. W roku 2007 było to niewiele ponad 40 mln. Dziś jest to rekordowe 370 milionów!

Te inwestycje to nowe obiekty sportowe, termomodernizacje szkół czy realizowana obecnie kanalizacja, remont Pałacu Kultury Zagłębia, remont DK94 i budowa drogi do terenów inwestycyjnych w Tucznawie będącej jednocześnie obwodnicą Ząbkowic. Realizacja tych zadań to wysoko postawiona poprzeczka dla mojego pierwszego zastępcy na którym ciąży ogromna odpowiedzialność, od którego wiele oczekuję i jeszcze więcej wymagam!

Trzeba wiedzieć o tym, że gdyby nie środki unijne nie bylibyśmy w stanie podjąć tych wyzwań. Należy jednak pamiętać również o tym, że inwestycje unijne wymagają wkładu własnego, dlatego też musimy znaleźć złoty środek, aby nadmiernie nie ucierpiały przy tym inne dziedziny jak sport, kultura, gospodarka komunalna czy drogownictwo. Nie mogliśmy jednak nie wykorzystać tej szansy! Od 2007 roku zrealizowaliśmy bądź jesteśmy w trakcie realizacji inwestycji o łącznej wartości niemal 1 MILIARDA złotych, pozyskując jednocześnie dla Dąbrowy ponad 500 milionów złotych! Dziś, dzięki unijnemu wsparciu, poziom zadłużenia Dąbrowy to tylko 13,6 %.

Dopełnieniem tego wszystkiego jest Dąbrowski Budżet Partycypacyjny, w ramach którego w przyszłym roku za kwotę 5 mln zł zostanie zrealizowane 56 projektów zgłoszonych i wybranych przez mieszkańców. Wierzę, że w środę radni zagłosują tak samo jak w styczniu przyjmując uchwałę o wprowadzeniu budżetu partycypacyjnego i nie przekreślą pracy, wysiłku i zaangażowania niemal 23 tysięcy mieszkańców Dąbrowy Górniczej!

Zbigniew Podraza, Prezydent Dąbrowy Górniczej