Czarzasty: Zebraliśmy ponad 350 tysięcy podpisów

Lewica to ekipa spójna programowo, nikogo nie musieliśmy w ostatniej chwili zapraszać na listy, za nikogo też nie musimy się tłumaczyć. Wszyscy mamy lewicowe poglądy, nikt z nas nie podpisywał żadnego zobowiązania co do przyszłych głosowań, my wiemy jak głosujemy i wiemy jak będziemy głosowali, bo to wynika z naszego programu.

Wszyscy mamy lewicowe poglądy, nikt z nas nie podpisywał żadnego zobowiązania co do przyszłych głosowań - my wiemy jak głosujemy i wiemy jak będziemy głosowali, bo to wynika z naszego programu.

Zebraliśmy ponad 350 tys. podpisów. Dzisiaj będziemy rejestrowali listę w całym kraju. Wystawiamy 15 kandydatów na senatorów. Wystawiamy 920 osób w parytecie - połowa kobiet, połowa mężczyzn. Ja jestem bardzo zadowolony z tych list i z ludzi, którzy zdecydowali się na kandydowanie.

Dziś ukazał się sondaż o tym, która partia w Polsce ma potencjalnie najwięcej zapasu elektoratu. Z przyjemnością mogę powiedzieć, że jesteśmy drudzy. Więc wiemy co musimy zrobić i zrobimy to. Mamy plan pracy aż do ciszy wyborczej!

Włodzimierz Czarzasty, wicemarszałek Sejmu i współprzewodniczący Nowej Lewicy
Sosnowiec, 4 września 2023 r.