Europejski Program Prawny

dodano 2014-02-19 15:26 w kategorii: Powiatowe

Program europejski składa się z 3 elementów. Są to bezpłatne porady prawne udzielane w biurach posła w Dąbrowie Górniczej, Katowicach i Zabrzu, poradnictwo w zakresie prawa instytucji europejskich ze szczególnym uwzględnieniem konsultacji w zakresie skarg do Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu oraz otwarte seminaria, konferencje i warsztaty poświęcone m.in. zagadnieniom z zakresu prawa umów, prawa mieszkaniowego, uprawnień seniorów czy spraw rodzinnych.

- Popularność projektu przekroczyła nasze wstępne przewidywania. Z porad skorzystało 7 tysięcy 650 osób bezpośrednio. Przeprowadziliśmy kilkadziesiąt warsztatów i seminariów, wspomagając jednocześnie potrzebujących w sformułowaniu ponad stu dwudziestu Skarg do Europejskiego Trybunału Praw Człowieka. – podsumowuje program profesor Gierek i dodaje, że program dalej będzie się rozwijał.

- Widząc Państwa zainteresowanie, potwierdzając słuszność tego przedsięwzięcia, zamierzam kontynuować Europejski Program Prawny. Przedtem chciałbym jednak poznać Państwa wnioski i opinie na jego temat, aby jeszcze bardziej dopasować go do Państwa potrzeb i oczekiwań. Dlatego też zapraszam do wypełnienia specjalnej ankiety, które dotrą do Państwa bezpośrednio lub będzie do pobrania na stronie internetowej biura. – mówi profesor.

W ankiecie znajdą się pytania m.in. o to skąd mieszkańcy naszego regionu dowiedzieli się o Europejskim Programie Prawnym, jak go oceniają i o co należałoby go rozszerzyć. Po zakończeniu badań opracowany zostanie raport, który stanowić będzie wytyczne do dalszych naszych działań w ramach programu.

Wszystkich, którzy chcieliby skorzystać z bezpłatnej pomocy prawnej zapraszamy do biura Posła do Parlamentu Europejskiego w Dąbrowie Górniczej przy ul. 3 Maja 22 (pokój 206). Ze względu na duże zainteresowanie poradami, prosimy o wcześniejszy kontakt w celu uzgodnienia dogodnego dla Państwa terminu konsultacji.

Zapraszamy też do odwiedzin strony internetowej adamgierek.eu